torsdag 17. juli 2014

Cognac

En liten Cognac fra Bache-Gabrielsen.

Det var en gang (er det ikke sånn eventyr begynner) som vi kjørte rundt omkring i Frankrike med bobilen. Vi fant ut at vi skulle kjøre til Cognac. Vel, det var i 2003, før vi hadde GPS, men jeg er en god kartleser så det skulle gå bra. Vi kjørte rundt i Cognac til vi fant en parkeringsplass ved Martell. Vi parkerte og gikk opp til Martell. Da fikk vi høre at "rundturen" hadde akkurat gått, og det var lenge til neste "runde". Det kostet forøvrig 5 Euro, og da fikk du en smaksprøve.

Men vi fortalte at vi var norske, og gjerne ville til Bache-Gabrielsen. Dama i resepsjonen var meget hjelpsom og hyggelig og viste oss på et kart sånn noenlunde hvor det lå. Rue de Boston.
Kjørte ut og inn av byen flere ganger før vi sto bomfast i en gate. (De er smale!). Vel, vel. Jeg gikk ut hjelpe så vi kunne komme videre. Da fikk vi se at vi var i Rue de Boston! Fikk parkert bilen og gikk til den grønne døra hvor det var messingskilt med Bache-Gabrielsen på.

Gikk inn og opp ei gammal skeiv trapp og fortalte at vi var norske og gjerne ville på omvisning hvis det var mulig? "Ja, bare sett dere ned så kommer det noen å hjelper dere", sa dama i resepsjonen.
Vi satt oss ned og ventet. Svette og forferdelige. Det var nærmere 30 gr den dagen.
Plutselig kom det en hyggelig mann og håndhilste på oss. Det var Christian Bache-Gabrielsen.
Han sa at vi var hjertelig velkommen, og at vi snart skulle vises rundt! Så kom det ei "Trainee" som viste oss inn i et rom hvor vi fikk se video med Norsk tale om historien til bedriften.
Så var vi rundt og så på "smakeorgelet". Det fungerer som parfyme. Vinen smaker ikke likt hvert år, så en må tilsette forskjellige slag for å få den samme smaken. Vi var i "det aller helligste" hvor de oppbevarer Cognac fra hvert år, og til flaskefylling. Hvor de fyller Cognacen på flasker og setter på etiketter.

Så var det tilbake inn den grønne døra igjen. Vi sa at vi gjerne ville kjøpe litt, og da ble vi vist inn i et rom med alle slag de hadde av Cognac. Det var bare å drikke av hva vi ville, og smake så mye vi hadde lyst. Men min mann rører ikke alkohol når han kjører, og jeg var litt sjenert. Så vi rørte ikke noe.
Når "Traineen" var tilbake igjen med kjøpelister hadde hun med to poser. En til hver. Jeg fikk 75 cl med Pinot de Charente. Det er 25% cognac og resten druejuice. "Damecognac". Min mann fikk 1/2 liter med XO. Og alt sammen var gratis! Vi handlet selvfølgelig litt, og som en ser så har jeg enda litt av "Hors DÁge". Den skal vel være over 60 år.

Så hvis du er i nærheten av Cognac, så anbefaler jeg en tur til Bache-Gabrielsen.
De var meget hyggelige, og det ble en opplevelse.

Ha en flott dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar