Tzatziki, dressing med agurk og hvitløk.
4 dl yoghurt (nå får en kjøpt gresk yoghurt i de fleste butikker)
1/2 slangeagurk
1 presset hvitløk
1 ts vineddik, epleeddik eller 5% eddik
2 ss olivenolje
1 1/2 ss finhakket fersk mynte
salt og pepper
Start med å skrell agurken og riv den grovt. Legg den lagvis med salt i en sikt. La det trekke i ca 1/2 time. Skyll agurken og klem ut det mest mulig fuktighet.
Rør sammen yoghurt med hvitløk, eddik, olje og mynte. Smak til med salt og pepper. La det stå å trekke mens det andre lages.
Stifado, oksegryte med småløk.
Ca 1 1/2 kg store terninger av benfritt og magert oksekjøtt
6 ss olivenolje
4 ss rødvinseddik
1 glass rødvin
ca 1 liter buljong
en bit kanelstang ca 4 cm
4 hele allehånde
en liten kvist fersk rosmarin eller 1/2 ts tørket
1 ts brunt sukker
3/4 kg sjalottløk
salt og pepper
Varm oljen i en gryte og brun kjøttbitene jevnt brune på alle sider. Stek i flere omganger.
Ha eddik,vin og buljong i gryta. Tilsett 1 ts salt og krydder. (De har jeg i en pepperkoker)
Legg på lokk og la det småkoke i ca 1 time.
Ha den skrelte sjalottløken i gryta og dryss i sukker. Legg på lokk og la gryta småkoke vider i ca 1/2 time. Smak til med krydder om nødvendig.
Gresk salat.
Bland sammen tomater i båter, skiver av slangeagurk, oliven, rødløk, sjalottløk og fetaost i en bolle. Dryss oregano, salt og pepper over. Drypp over olivenolje og vend forsiktig.
Serveres med ferskt brød eller poteter for de som MÅ ha det.
Det lukter himmelsk av middagen, og smaker enda bedre. Sett gjerne på litt gresk musikk mens du lager maten. Det skaper stemning.
Kos deg med nydelig gresk mat!
Ha en flott dag!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar